Batterifrånskiljare, Fjord 725 SE

Tekniska frågor om tex. motorer , el etc.
Technical matters about engines, electrical equipment etc.

Moderator: Lars Lundbladh

Skriv svar
taner
Inlägg: 1
Blev medlem: 03 sep 2003, 07:38
Ort: Sweden

Batterifrånskiljare, Fjord 725 SE

Inlägg av taner »

Jag har precis köpt en Fjoed 725 SE -84. I den finns en batterifrånskiljare som jag inte blir helt klok på. Det finns två vred på ovansidan, en för motorbatteri och en för förbrukningsbatteri. Det finns ett vred på undersidan också som är märkt med emergency. Det verkar som det finns någon typ av "intelligens" i burken. Om man t.ex av misstag försöker starta motorn på förbrukningsbatteriet går inte detta. Precis som om bateriet vore slut. Är det någon som har en beskrivning eller som kan förklara hur den fungerar, så att jag slipper skruva sönder den.
bjorn
Inlägg: 1
Blev medlem: 11 nov 2003, 20:51
Ort: Norway

Inlägg av bjorn »

Jeg har også nett kjøpt meg en 1986 modell 725 SE, men har ikke forstått hvordan batterivelgeren fungerer. Jeg trodde først at dersom jeg slår av den nederste bryteren vil all strøm bli kuttet siden den er merket emergency. Dette skjer ikke. Det er fremdeles strøm på anlegget. Det den kan benyttes til er å slå av startbatteriet når en ligger i ro og bruker strøm. Da ungår en utlading av dette.
Er interessert dersom du får noe svar på dette.

Bjørn

bf
andler
Inlägg: 3
Blev medlem: 30 aug 2003, 17:18
Ort: Sweden

Inlägg av andler »

Batterifrånskiljaren har ingen intelligens utan är tre helt vanliga brytare. Brytaren som är märkt motorbatteri sluter/bryter strömmen från motorbatteriet ENBART till startmotor, glödström och instrument. Brytaren som är märkt förbrukningsbatteri sluter/bryter strömmen från förbrukningsbatteriet ENBART till förbrukare som belysning, kylskåp, radio, etc. Det går därför normalt inte att starta motorn på förbrukningsbatteriet. Brytaren på undersidan som är märkt emergency sluter/bryter de två kretsarna så att det vid behov går att starta motorn på förbrukningsbatteriet! Det går då också att använda startbatteriet för förbrukare, varför det är viktigt att emergency-brytaren normalt är frånslagen (utom då man vill ladda båda batterierna från samma källa, t ex generator utan delare, eller landström). Om allt är kopplat rätt så ska de övriga två brytarna alltid vara tillslagna.
Hoppas detta hjälper. /Sten (Fjord 26 Cruiser)

Sten - Fjord 26 Cruiser -79
Skriv svar